Forum www.kambodza.fora.pl Strona Główna

www.kambodza.fora.pl
Ludzie z Sosnowca których połaczyl Ustroń..
 

Alchemia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kambodza.fora.pl Strona Główna -> zrzuty z 2010go / Biznes
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
michal
Starszy Bosman



Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 252
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:10, 10 Sty 2010    Temat postu:

ja znam goscia nazywa sie GOOGLE. a tam gdzie google sie konczy zaczyna sie teoria sygnalow Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krew Boga
Nawalony szatan



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pią 15:39, 26 Lut 2010    Temat postu:


Cytat:
ja znam goscia nazywa sie GOOGLE. a tam gdzie google sie konczy zaczyna sie teoria sygnalow

a ja slyszalem ze teoria systemów liniowych znana także, jako dynamika układów Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyspa
Kapitan Red



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec/Kraków

PostWysłany: Nie 23:32, 21 Mar 2010    Temat postu:

ok, szukam inwestorów w celu dywersyfikacji ryzyka, początek inwestycji wielki czwartek lub wtorek 6go koniec majówka? lub czerwiec?
wkład finansowy/materialny (ryz, cukier, drożdże)
Inwestycja:
Wino z ryżu

Ryż - 2,5 kg, cukier 2,5 kg, 8 litrów wody, można dodać rodzynki w ilości ok. 10 dag. Dobrze jest dokwasić kwaskiem lub sokiem z cytryny. Fermentować ok. 15 dni. Można dobarwić. Pozostawić do sklarowa
Przepis szczegółowy na 10 litrów wina o mocy ok. 15% alkoholu: zalać 5 litrami wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, dodać 50 g kwasku cytrynowego (lub sok z ok 5 cytryn) oraz ok 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu przenieść do baniaka, dodać matkę drożdżową oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dosłodzić 1kg cukru rozpuszczonym w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddzielić ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelać z powrotem do baniaka i dokończyć fermentację, uzupełniając objętość (przegotowaną wodą) cieczy do 10l.

Drożde: Sherry, Tokay


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rusin
Sternik



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 1071
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec

PostWysłany: Pon 15:58, 22 Mar 2010    Temat postu:

No ja moge w to wejsc Wink (1) koszty nie beda duze, a co wino to wino Smile tylko gdzie i w czym masz zamiar to pedzic? Czeladz?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
przemek
Starszy Bosman



Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 341
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:17, 22 Mar 2010    Temat postu:

Ale by bylo winko na wakacje. I sporo można zaoszczędzić ;p zróbmy od razu moze ze dwa takie baniaki. Ja na dandowce mam chyba jakis większy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyspa
Kapitan Red



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec/Kraków

PostWysłany: Pon 20:37, 22 Mar 2010    Temat postu:

będę pewnie w czwartek w czeladzi to rozglądnę się za baniakami, do fermentacji takie wno wymaga temp 15+ wiec nie wiem jak to bedzie z miejscem skladowania bo w domku panuje temperatura nizsza niz na dworze ;(, wielkim plusem wina z ryżu jest możliwość 2krotnego wykorzystania ryżu 2 wywar jest mocniejszy.. Wink (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rusin
Sternik



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 1071
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec

PostWysłany: Pon 21:00, 22 Mar 2010    Temat postu:

Czyli tak:

* 2,5kg ryzu- 5zl (tylko trzeba pania w sklepie poprosic o najbardziej kopiacy rodzaj Very Happy )

* 2,5kg cukru- 10zl

* 8l wody - 3zl

* drozdze - 5zl

* rodzynki - 2zl

* kwasek - 2zl
______________
27zl za 10l winska Smile

Mysle ze warto upedzic tego tyle ile znajdziemy baniakow Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
michal
Starszy Bosman



Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 252
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:25, 22 Mar 2010    Temat postu:

Moim zdaniem dobry pomysł Very Happy Tylko, że nie przesadzał bym odrazu z ilością Smile Z tego co pamiętam to wino z ryżu robi się dosyć szybko 2 tygodnie (nie ma pośpiechu). Warto zrobić jakiś baniak na próbe a potem udoskonalać recepture Smile na wszelki wypadek jakby to wino okazało się syfem nie do wypicia. Człowiek uczy się na błędach powtarzają mi to od pierwszych klas podstawówki aż do teraz Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek
Herszt pirackiej Bandy



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec

PostWysłany: Pon 22:36, 22 Mar 2010    Temat postu:

nie ma takiego syfu, którego my byśmy nie wypili.. Wink (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
przemek
Starszy Bosman



Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 341
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:16, 22 Mar 2010    Temat postu:

Ja mam recepture na zajebistego jabola : Litr wody, dwa zgnite jabłka, łopata siary.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyspa
Kapitan Red



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec/Kraków

PostWysłany: Nie 14:54, 02 Maj 2010    Temat postu:

dobra robimy tak (baniak 15tka ale max 10 litrów bo ostro fermentuje):
2kg lub 1kg ryzu (zobaczymy w sklepie)
drozdze typu tokay + ewentaualnie pozywka
sok z 3 cytryn + 2 cytryny w plastrach
ok 10 litrów syropu cukrowego z 2,8 kg cukru
paczka 200 g rozdrobnionych rodzynków,

fermentacja pierwsza do 18go maja później pierwszy odciąg i jeszcze wtórna fermentacja do polowy czarewca albo Jacka urodzin Smile

za 2 tygodnie bedzie trzeba sie zastanowic co do tego wina dodamy jakies gozdziki czy inne cos. + najwiekszy problem:
wino powinno leczakować- wtórne fermentować w porawie pelnym gąsiorze/ baniaku bo inaczej moze sie z tego ocet zrobic ;(
a uzyskamy kolo 11-10 litrów czyli brakuje 4l płynu..


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyspa
Kapitan Red



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec/Kraków

PostWysłany: Nie 18:09, 02 Maj 2010    Temat postu:

ostatnia aktualizacja:
wszystkie produkty kupione, syrop cukrowy gotowy, jutro tylko przygotowanie drożdży i cytryn. aktualnie osób wchodzących w interes jest 4:
ja, Przemek, Jarek, Krzysiek, ktoś jeszcze się zgłasza? koszty na tym etapie łącznie ok 30 zł.(za 10-12 litrów mikstury Smile )
aha jutro ok 8 rano jedziemy robić to wino.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rusin
Sternik



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 1071
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec

PostWysłany: Nie 18:39, 02 Maj 2010    Temat postu:

Ja sie na to pisze juz mowilem Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krew Boga
Nawalony szatan



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Nie 18:47, 02 Maj 2010    Temat postu:

ja tez moge Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyspa
Kapitan Red



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 962
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec/Kraków

PostWysłany: Nie 19:18, 02 Maj 2010    Temat postu:

czyli 6 osób? to będzie po 5 zl. jedzie ktoś jutro rano to robićSmile ?
Może Jacek, Michał i Tomek też się zrzuca to będzie już komplet Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kambodza.fora.pl Strona Główna -> zrzuty z 2010go / Biznes Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deox v1.2 // Theme created by Sopel & Download

Regulamin